teisipäev, 31. mai 2005

Isiklikud asjad





Peale veel kahe paari bikiinide heegeldamist hakkasin puudust tundma uute väljakutsete järele ning nigu elus ikka, kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Helises telefon ja kõne lõppedes toimus peas kohutav ideede ralli, mille järel asusin pea kohe heegeldama peleriini ja selle alla sobivat toppi. Komplekti kuuluma hakkav seelik oli mul juba olemas, kuigi tal (st seelikul) polnud õrna aimugi, et talle ka kaaslased valmistatakse. Okei, see nn komplekt aga on lihtsalt varuvariant seks puhuks, kui mu peamine plaan - vilditud kleit - ei peaks õnnestuma. Tegu siis kehakattega ühele kallile inimesele tähtsa sündmuse jaoks. Pulmadega pole siiski tegu :)
Pildid postitan siis, kui asjad valmis. Praegu on seis selline, et meeletu tempoga alustatu on nurka seisma jäänud. Nädalavahetus ajas rütmi sassi ning nüüd ootan uut puhangut.
Täna heegeldasin ühe jalavõru



kaelakee ja kaks poolikut kõrvarõngast. Kummalgi esialgu puudu konksud (tagavara otsas) ning paarilised (põhjuseks minu vastumeelsus heegeldada kahte identset asja)



Margaret M Roberts

Margaret M Roberts on Inglismaal, Wiltshire's tegutsev tekstiilikunstnik. Tema praeguse aja tööd on enamjaolt inspireeritud Wiltshire maastikust. Enne kangaste kallale asumist teeb Margaret rohkelt pilte ja sketshe looduses. Reljeefse pinna saavutamiseks kasutab ta mitmeid kihte käsitsi värvitud kangaid. Sinna peale "joonistab" ta lõnga ja niidiga, rõhutab teatud ala pärlite või tikandiga. Samuti kasutab ta aeg-ajalt mitmeid teisi materale, sealhulgas käsitsi valmistet paberit, traati ning leitud esemeid.

Margaret M Robertsi tööde galerii.

esmaspäev, 30. mai 2005

Anthropologie heegeldised

Anthropologie'l on päris ilus onlain kataloog, mis pakub naisterõivaid, aksessuaare ja kodutekstiile. Muuhulgas ka heegeldet asju. Noppisin enim meeldinud välja: pitsiline kardigan, kootud kampsun, mil ääred heegeldatud, kõrvarõngad, ümmargustest motiividest top, pitsiline õlasall, imeõrn jakk, mis koosneb kokkuheegeldet peenest pitsist, roosa peleriin, hele keebike, pluusike, heegeldatud lilledest ja pärlitest kõrvarõngad, kontsata kingad.

pühapäev, 29. mai 2005

Tikkimine

Sharon B jätkab oma valgustavate õpetussõnadega. Ja täna postitas ta hulga linke paelaga tikkimise kohta. Just see, millest olen viimastel päevadel mõelnud, sest selline reljeefne ja võrreldes teiste tikkimisviisidega suht kiire variant sobiks hästi kaunistama ka heegeldet, kootud ja vildituid esemeid.
Siin ülevaade erineva laiusega lintidest, mida tikkimisel kasutada ning sobivatest nõeltest. Siit leiab 5+5 pistet algajatele. Ribbonsmyth lehel leidub samuti õpetusi algajatele: kuidas alustada tööd ja kinnitada lint ning lihtsad võtted roosi tikkimiseks. Veel üks pistete kogumik.

Näited Martina Weberi töödest.
Ning minu lemmik - täiesti eestimaine ning lihtsalt võrratu sait, kus aeg-ajalt ikka ja jälle imetlemas käin- Clothilda.

reede, 27. mai 2005

Yaga tekstiil

Yaga on Venemaal paiknev tekstiilifirma, mis tegeleb patenteeritud Yaga-tehnoloogia abil kangaste loomisega. Kangaloomisprotsess sarnanevat metallurgiale: erinevad kangad, lõngad, niidid sulatatakse omavahel kokku. Et siis moodne versioon vanast heast lipp lipi peal-lapp lapi peal- ilma nõela pistmata. Sellise meetodiga on võimalik luua uskumatult huvitavaid effekte. Kuhjates erinevaid kangaid üksteise otsa on võimalik luua antiikset muljet, fresko-effekti, 3D- effekti. Samuti saab töödelda näiteks teksa- ja linast riiet, siidi, brokaadi jm sedasi, et algmaterjal muutub tundmatuseni. Kokku klapitakse uut ja vana, raskeid ja kergeid kangaid, telgedel ja varrastel kootut.
Yaga kangastest saab valmistada nii rõivaid kui ka aksessuaare, seda võib kasutada interjööris. Samas ei olegi tarvis neist miskit teha, kangas omaette on juba puhas kunst.
Need moonidega sallid võivad olla inspiratsiooniks viltimisel. Niisamuti kogu "Marquise de Pompadour" kollektsioon. Siin veel mõned vapustavad mantlid ning villased kampsunid.

kolmapäev, 25. mai 2005

Kui lips on läbi...

...siis kingi talle uus elu. Aamen.

Abiks oli In a Minute Ago, kes leidis selle via Craftster.org bloogi.

teisipäev, 24. mai 2005

Recycled Planet Store

Selle poe juurde sattusin via Art for housevives. Tegu NY-s tegutseva kompaniiga, mis meisterdab vanadest asjadest uusi. Näiteks käekotid, mis on valmistet plekkpurgi avamisjublakatest, vanadest ajakirjadest, telefonitraadist, plastpudelitest, vanadest sisekummidest ja kohvifiltritest.
See pole veel kaugeltki kõik. Saadaval on ajalehtedest-ajakirjadest ning erinevatest plekkpurgi osadest ehted. Samuti on lehel eraldi jaotused kodu- ja kontoristuffi tarvis ning jõuluehetele. Mõned näited kodusisustuselementidest: ajalehtedest vaagnad, karbid, jalamatid; ajakirjadest korvid, mänguautod, pildiraamid; plastpudelitest toalilled ning üks väga vahva plastpudelikorkidest lamp.

Crazy Quilting

Crazy quilting ehk siis lapifantaasia on minu jaoks päris uus teema. Lapitöö ja tikkimine pole mu lemmikute hulka kuulunud. Peale üksiku sageli poolelijäänud ristpistetikandi lapsepõlves ning paari lapitöökatsetuse ei ole ma nendega rohkem kokku puutunud. Kauneid lapitekke olen imetlenud küll, kuid pole olnud erilist tahtmist ise sellega tegeleda, tikkimise peale pole mitte mõelnudki. Kuid...
...Peale Sharon B bloogi In A Minute Ago avastamist netisügavustest, kanduvad mu mõtted üha sagedamini nõela, niidi ja mõne teose, mille nimeks võiks olla "Tikkimine algajatele", juurde. Tegelikult "Tikkimise algajatele" võiks isegi ära jätta, sest sealsamas In a Minute Ago lehel on aukartustäratavalt mahukas tikkimispistete kogu. Lisaks sellele on Sharon ette võtnud oma tööde lahtiseletamise. Kuidas ta valib aluskangad, pitsid ja paelad, mida arvestab tikkimispistete ja kaunistuste valikul. Seletused väga üksikasjalikud, kuid samas lihtsalt ja arusaadavalt kirja pandud. Nüüdseks kahel korral on ta postitanud tükikese oma I dropped the button box lapifantaasiast ning andnud põhjaliku seletuse miks ja kuidas. Ning ta on lubanud jätkata.
"I dropped the button box" on Y2K projekt, milles kunstnik kasutas 2001 erinevat killukest. Killukesteks kvalifitseerusid nii kangas kui pits, sats, lindid, nööbid. Nagu ta ise vädab, polnudki see nii lihtne ülesanne, kuid nööbid aidanud välja.

pühapäev, 22. mai 2005

Lily Chin

New Yorgis elav Lily Chin on teada-tuntud kudumite ja heegeldiste looja. Tema teenuseid on kasutanud Vera Wang, Ralph Lauren, Isaac Mizrahi, Diane von Furstenberg ja teised moekunstnikud. Ta loob heegeldisi-kudumeid erinevatele ajakirjadele, lõngakompaniidele ning õpetab kõiksugu kursustel mitmel pool maailmas. Talle kuulub ka maailma kiireima heegeldaja tiitel. 2002.a võistlesid Lily Chin ja Suurbritannia esindaja Susan Briscoe NYC-s. 3 minuti jooksul suutis Chin teha 92,5 ühekordset sammast, Briscue 76,5. Kasutati 5,5 mm heegelnõela.
2003. a heegeldas ta David Lettermani shows saate jooksul kampsuni valmis. Kampsunis tundub küll õhku olevat rohkem kui lõnga, kuid vaieldamatult on Chin väga nobe ning säärased üritused heegeldamise levikule kasulikud. NYC Crochet Guild'i lehel leidub link TV show'le. Siin aga juhised samasuguse kampsuni heegeldamiseks.

laupäev, 21. mai 2005

Heegeldatud hüperboolid

Veel matemaatikat.
Läinud aasta lõpus pälvis lisaks ametlikule meediale kõiksuguste käsitööteemaliste listide ja bloogide tähelepanu kahe matemaatiku projekt "Heegeldatud kaos". Science Daily võtab Dr Hinke Osinga ja professor Bernd Krauskopf'i loo lühidalt kokku ning pakub ka heegeldamisjuhiseid huvitatutele. Töö koosneb 25511 heegelpistest ning Hinke Osingal kulus selle meisterdamiseks kokku 85 tundi.

Veelgi varem, 1997.a heegeldas Cornelli Ülikooli matemaatik Dainia Taimina hüperboolilise pinna füüsilise mudeli. Lugu
koos illustreerivate näidistega ning prossideks passivate heegeldatud hüperboolide galerii asub The Institute for Figuring kodulehel.
Intervjuu Dainia Taiminaga ja tema kaasa David Hendersoniga.
Heegeldatud matemaatika tuletas mulle meelde Layers of Meaning.

Seoses sellega meenub ühest heegeldamislistist loetud looke, kuidas hüperboolide heegeldamise teemalisel seminaril osalesid nii matemaatikud kui ka heegeldajad. Heegeldajad jälginud pingsalt keerulisi valemeid ning matemaatikud vaadanud pungilsilmi, kuidas maailma kiireim heegeldaja Lily Chin ülihelikiirusel paraboole valmis heegeldas.

neljapäev, 19. mai 2005

Fraktalid

Rose Rushebrooke on oma tekstiilide loomisel võtnud eeskujuks fraktalid. (patchwork-lapitöö; quilt-? olen hädas tõlkimisega, lapitöö tundub selliste imeliste teoste puhul kuidagi kohatu.)
Artiklis selgitab Rose mõne sõnaga, mis fraktalid on, kus neid igapäevaelus kohata võib, avaldab arvamust digitaalse kunsti kohta, annab step-by-step juhised, kuidas fraktal arvutiekraanil muuta kunstiks tekstiilil. Artikli lõpus on mitmeid fraktaleid puudutavaid linke: fraktaalse kunsti web ring; erinevate kunstnike
galeriid; kompuutri genereeritud tuhandete fraktalite kollektsioon, kusjuures iga päev lisatakse üks uus; Janet Parke fraktalikunst.
Nendelt lehtedelt võib leida õputult ideid, kuidas fraktaleid kasutada nii lapitöös, kangavärvimisel kui ka viltimisel ning heegeldamisel.
Jääb üle paluda vaid aega ja veidi rahu, et seda kõike järele proovida!

Heegeldatud bikiinid

Peale konkursitöö üleandmist on vaim tühjavõitu, seepärast heegeldasin masinlikult mõned bikiinid. Mustrile rõhku ei pannud, kasutasin kirjut puuvillast heegelniiti.
Heleroosa KribuKrabu Posted by Hello


Valentino KribuKrabu Posted by Hello


Lilla KribuKrabu Posted by Hello


Vilditud seebid

Nagu pühademunad, kas pole?... Posted by Hello


Viltisime lastega mõned seebid. Mässisin villa ümber seebi, kastsin pesuseebilahusesse ja veeretasin paar korda käte vahel. Edasi tegutsesid lapsed (2a ja 4a). Seebivahtu ja vett oli pool kööki täis, kuid seebid said vilditud! Paar viimistlevat liigutust pluss köögi koristamine usaldati mulle. Posted by Hello


teisipäev, 17. mai 2005

Rinnahoidjast ridiküliks

Art for housewives on kokku korjanud mitmeid linke teemal "Rinnahoidjast Ridikül". Siit leiate stoori, kuidas ja miks Jeanie Caswell säärase ridiküli leiutas, allpool ka mitmed tema tööde näidised. Siin üks punane, sulgede ja pärlitega ning veel mõned.

Kui aga vajate kandekotti, siis võtke korsett. Tulemus võib olla niisugune või hoopis naasugune.

Kes soovib järele proovida, siis väike õpetus siin.

esmaspäev, 16. mai 2005

Debbie New

Debbie New sündis ja veetis oma noorpõlve Austraalias, nüüd aga resideerub Kanadas. Ta on muuhulgas tudeerinud mikrobioloogiat, töötanud moosekandi ja leidurina ning kasvatanud üles 8 last.
Viimasel kümnel aastal on ta aga tegelenud kudumisega. Ja see ei ole mitte mingi harilik vardaliigutamine. Tema kudumid on tõelised kunstiteosed. Näiteks must-valge motiividest kootud kunstniku autoportree, õrn kootud "portselanserviis", maalilised lilled, kootud skulptuurid jpm. Siin on galerii tema kudumitega piltpostkaartidest, mis asuvad Philosopher's Wool lehel.
Siin üks lugu Debbie'st.
Saadaval on ka tema raamat "Unexpected knitting".

pühapäev, 15. mai 2005

Heegeldatud kotid

Pühapäevaõhtasel rahulikul jalutuskäigul netis sattusin Crochet Chronicles bloogile. Ja sealt edasi eltadesign'i. Kerige heegeldet notsudest mööda ja näete toredaid kotte. Riidest kotid, millele õmmeldud väikesed heegeldet motiivid.
Praegu just turgatas pähe üks mõtteke - sihukesi üllitisi annaks edukalt kasutada käsitöötundides. Heegeldada proovilappide asemel erinevate mustritega motiive. Õmblemisetunnis õmmelda kott. Tikkimise tunnis tikkida motiivid sinna peale. Lihtne, eks! Aga vist läheb sinna "teoreetiliselt võimalik, kuid praktikas ei kasutata" lahtrisse.

See selleks, jätkame kottidega. Samuti lihtsalt ja kiirelt valmivaid, kuid omanäolisi ja armsaid kotte saab näha Domakaya saidil. Lisaks kottidele pakuvad nad salle, pontshosid, erinevaid peakatteid. Kõik esemed on käsitsi kootud-heegeldatud ning seejärel kaunistatud rannakarpide, pärlite, poolvääriskivide, lintide, naha ja mille kõigega veel. Lisandid teevadki nende asjad huvitavaks ning kindlasti on heaks inspiratsooniallikaks.

laupäev, 14. mai 2005

Lizzie Houghton

Lizzie Houghton on moekunstniku hariduse ja tikkija paberitega mitmekülgne disainer. Viimasel ajal katsetab ta erinevate viltimistehnikatega. Ta ühendab sallide, mütside, jakkide, patjade ja teiste dekoratiivesemete loomisel oma kangatrüki ja -värvimise, masintikkimise ja viltimise oskused ning tulemus on vaatamist väärt.

Debbie Lucas

Debbie Lucas loob imepäraseid vilditud maastikke. Inspiratsiooni leiab ta kodukoha loodusest. Kõik tema tööd on käsitsi vilditud. Ta värvib ise ka villa, et saaks töötada võimalikult laia värvipaletiga. Ta ehitab oma tööd üles mitmetst ükteise peale asetatud villakihtidest. Tihtipeale teeb ta hiljem sinna sisselõikeid, et tuua nähtavale ka alumisi villakihte ning luua nõndaviisi ruumilisi effekte. Veel mõned tema tööd on nähtaval Courtyard galeriis.

reede, 13. mai 2005


Roosa sõrmus Posted by Hello


Manni valmistatud heleroheline vilditud sõrmus Posted by Hello

Vilditud ehted

Otsides üht kindlat lehekülge imeilusa vilditud lill-ehtega, leidsin hoopis Shveitsi viltijate ühenduse FibraFrills'i väljapaneku. Nii mõnedki nende asjad sarnanevad mu oma vilditud sõrmustega. Ja pioneeri ausõna, ma pole nende töid varem näinud!

Anette Totzauer on väga mitmekülgne disainer. Muuhulgas vildib ta sõrmuseid ja kaelakeesid. Otse ehetele linkida ei saanud kahjuks, tuleb kunstniku kodulehelt vasakult menüüst "filz" valida ja seal on lihtne edasi navigeerida.

OK, kes otsib, see leiab siin ongi see imeilus lill-ehe. Autoriks Massachusettsist pärit Gail Crosman Moore. Andekas kunstnik tegeleb veel klaaspärlite ning ehete valmistamisega.

neljapäev, 12. mai 2005

Made in Estonia

Sattusin Minette saidile mõne aja eest. Ilusad ja omanäolised vilditud ja heegeldatud aksessuaarid: sallid, peakatted, kotid. Tähelepanu äratas, et paljudel esemetel on valmistajamaaks Eesti.
Minette Olson Hedin lõi oma kaubamärgi 2000.a Stockholmis. Ta alustas käsitsi vilditud sallide kollektsiooniga ning müüs neid Stockholmis ja Manhattanil asuvas Skandinaavia disaineritele pühendet poekeses. 2001.a oli nõudlus juba nii suur, et appi tuli äritaustaga sõbranna ja pandi püsti tõsisem ettevõte. Enamus toodetest valmistatakse käsitsi erinevates Eestimaa kodudes.
Tore, et tehakse ilusaid asju, samas veidi kurb, et tublid käsitöölised allhanketöödega lepivad. Kuidas on lood kohaliku käsitöödisainiga? Ei tea, kuid üritan lähemalt uurida.

teisipäev, 10. mai 2005


hõbepärlitega


lilledega

Manni versioon Pradast

Tegin prooviks paar kaelakeed. Püsimatu nagu ma olen, võtsin puupärlite asemel veinipudelikorgid ning puuvillase heegelniidi asemel paksema akrüüli-villase segu. Mõned pärlid peale ja voila! Kiire projekt, tulemus "omapärane".

esmaspäev, 9. mai 2005

Heegeldatud kõrvarõngad

Eile saatis Ruth FFCrochet listi itaalia saidi heegeldatud kõrvarõngastest.

Tänavu on heegeldatud ehted väga "in", suuresti tänu Pradale, kes oma kevad-suvi 2005 kollektsioonis neid rohkelt eksponeeris. Lisaks kaelakeedele olid kohal ka heegeldet mütsilotud, mantlid, isegi kolla-puna-mustatriibulised vanamemmelikud sussid. Tipnes asi paabulinnusulgedest kleidiga, mille ülaosa oli heegeldatud.

Kui nüüd jutt showdele läks, siis heegeldistest meeldisid mulle enim Temperley romantilised kleidid: valge, must ja suurepärane pontsho.

laupäev, 7. mai 2005

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...