neljapäev, 30. märts 2006

Märtsikott - Esimene...

...kevadõis.
Kott kootud kahekordsest heidest, pesumasinas vanutatud.
Kuna heie oli värvilt üsna plass, tikkisin kõrge mohäärisisaldusega erkrohelise lõngaga mõned varred ning lehtede jaoks viltisin ühe haleda räbalakese, kust siis lõikasin lehed välja ning tikkisin kotile. "Hale räbalake" seetõttu, et algselt oli plaan just sellest erkrohelisest loorist kott viltida, kuid mäluga on-nigu-on ning mu villavarud sisaldasid vaid peotäie seda värvi loori.
Lilled on vilditud. Esimene katsetus ses vallas. Toiming nägi välja järgmiselt: ladusin üksteise peale mõned õhukesed kihid valget villaloori (u 10x10cm), selle peale tiba kollast ja oranzhi. Katsin vana aluskardina tükiga (et vill käte külge ei hakkaks) ning kastsin seebiveega märjaks. Hõõrusin kätega nii ühelt kui teiselt poolt. Rullisin paar korda ja nätserdasin niisama käte vahel. Kui villakihid juba omavahel kenasti koos, hakkasin lillele kuju andma - torkasin sõrme lapikese keskkohta ning hakkasin ümber sõrme seda asja koonuseliseks viltima. Lõpuks lõikasin lahti õielehed, väiksed viimistlevad liigutused ja valmis ta oligi.

Kinniseks viltisin palli eri värvi loorist. Alustasin punasest villatupsust, seebitasin, veeretasin käte vahel mõned korrad. Sellele kerisin ümber oranzhi villakihi. Kordasin seebitamist ja veeretamist. Samamoodi talitasin ka kollase ja valge kihiga. Kui pall oli kuivanud, lõikasin ta lahti lilleks. Selle mitmevärvilise ja lahtilõigatud palli idee sain Flickrist (üks väärt koht kodukanale ideede hankimiseks, onju).
Sees vooder, mis ülalt ka välja piilub.
Sanga heegeldasin spiraalselt kinnissilmustega, vanus masinas. Ümber selle väänleb vilditud lillevars, õied ongi selle otsa kinnitet.

Spinning on the edge

Flickrist leidsin ühe tõeliselt omanäoliste lõngade looja, hüüdnimega Yarnpunk. Elab Alaskal. Ketrab, peab poodi ja bloogi. Tema lõngad.
Sihukestest ei raatsiks miskit tehagi, niivõrd imelised on need mu meelest.

I found this really amazing spinner in Flickr called Yarnpunk. Here's her gallery and blog. I probably couldn't crochet or knit her stuff, it's just way too beautiful for that.

teisipäev, 28. märts 2006

Kotid

Isetegija foorumisse on kasutaja Jaku lisanud hunniku koti-linke. Mõned nopped neist:
kirevate pealeõmmeldud lillekestega; lillelised; maalilised; vana-aegsed; rohkelt kaunistet.
Jaku ise otsis neid kotte ning tänu Drexile sain aimu, kuda need teostatud on. Väga põnev. Ning otse loomulikult kandusid mõtted joonelt 12-koti aprillikuu teemale "vanast uus". Vanad triiksärgid-kleidid-seelikud sobiksid imehästi sellise koti jaoks.
Samalt lehelt võib leida ka vilditud lillekotte (mis muide haakuvad kaudselt mu peaaegu valmis märtsikotiga) ja lõbusaid kootud Ipodi/mobiilihoidjaid.

esmaspäev, 27. märts 2006

Pärlimängu väljakutse - punane

Teiseks väljakutseks oli valmistada punane juukse-ehe. Sedapuhku pole minu tegemistes pärlitest haisugi, kuid vaatamata nimetusele "pärlimängu väljakutse" on lubatud ka kõik teised tehnikad. Heegeldasin lille ning riputasin külge paar vildipalli. Juuksekumm kuulub nüüdsest tütrele.

laupäev, 25. märts 2006

Vilditud lilled

Karin Wagneri vilditud lilled.

Samal saidil saab aimu veel paljude teiste ehtekunstnike töödest, esindet on ka eestlannad Ketli Tiitsar ja Kaire Rannik.

kolmapäev, 22. märts 2006

Sonji Hunt värvib kangast

Korra olen juba viidanud Sonji kangavärvimisele. Nüüd on ta postitanud oma bloogi pildid uuest näitlikust värvimissessioonist. Alati kui ma tema tegemisi vaatan, tuleb endalgi isu kõik järgi proovida, nii kangavärvimine kui "lapimaalimine" (kõlas vist nii maakeeli). Kõik need värvid, kompositsioon ja lisandid on väga ispireerivad.
Kuna viimasel ajal on tulnud ette mõned tõlkimist paluvad järelepärimised, siis üritan mõned postitused ka in (puu)english kirja panna.

I've mentioned Sonji's way of fabric painting earlier as well. Recently she has posted new tutorial with lots of pictures.
Although I work mostly with fiber instead of fabric, Sonji's work always inspires me. All these colors, composition, stitching etc is just too wonderful.


esmaspäev, 20. märts 2006

Mõeldud-tehtud

Pärlimängu väljakutseks tegin kaks ehet. (esimene ei tundunud päris "see" olevat, tegin teise. a lõppkokkuvõttes meeldib esimene ikkagi rohkem)
Esimene lihtne cernitist pärlite ja heegeldet paelaga. Pildistamise ajal oli pael alles PVA-ga tärgeldamisest niiske ning tõmbus õues härma, pärlid kah liimiga koos nigu lähemal vaatlemisel selgub. Häbilugu. Nüüdseks vead parandet, a uut pilti ei hakka tegema.

Teise mätsisin vähesest allesjäänud voolimismassist. Ne rõba, ne mjaso. Päriselus näeb tiba etem välja.

reede, 17. märts 2006

Viltimisest

Plaan oli märtsikuu kott viltida. Nuno-tehnikas. Aga... Erkroheline vill, mida ma selle teostamiseks vajasin ning mida mu mäletamist mööda pidi täpselt parasjagu alles olema, oli hoopistükkis otsakorral. Seekord ei taha vaimusilmas nähtud koti-ideest loobuda, (peab olema tingimata roheline, noh) ning kuna rohelist heiet (kuigi mitte nii erksat) on hunnikuteviisi, siis olen sunnitud koti kuduma ning vanutama. Just kuduma, mitte heegeldama. Ei oska mina heidest nii heegeldada, et tulemus peale vanutamist mind rahuldaks. Võib-olla kinnissilmustega tehes jääks hea, aga no siis ma juba pigem koon. Kuigi see võtab mul arvatavasti vähemalt kolm päeva aega. Võib-olla ongi hea - koon sõrmed soojaks ning ehk sünnib samal ajal ka miski hea heegeldus-ideeke.
No ja meeldiva varahommikuses rahus kudumise ja kohvitamise kõrvale kõõlusin ka flickris. Sattusin mitmele inspireerivale vildipildile:
*Rachel Louise Reynolds ning tema tööde galerii flickris
*Cramzy bloog ning flickri galerii. Tema erksavärvilisi töid mäletan ma Bags of fun projektist. Ning seda nõelviltimismasinat, millega ta paljusid töid teostab, tahaks isegi omada.
*Tsaiware vilditud lilled

Tähelepanek 12-koti projektis osalejatele - nende pilte, kel isiklikus albumis liig vähe fotosid, flickrisse sisselogimata külastajad meie ühises galeriis ei näe. Vea parandamiseks võiksite lisada oma albumisse mõned pildid, et oleks kokku 5-6, kõik märkega "public". See peaks probleemi lahendama ning ka Teie kaunid kotid saaksid kõigile nähtavaks. Tänud!

neljapäev, 16. märts 2006

Nädal möödas

Kole lugu, nädal aega viimasest sissekandest möödas. Ja seegi nupuke tuleb pigem varases lapsepõlves sissejuurdunud kohusetunde nappidest järelejäänud riismetest kui mingist muust "loomingulisest" sunnist.
Kevadväsimus? Talvetüdimus? Loominguline kriis? Motivatsioonipuudus? Loomupärane laiskus?
No misiganes. Igaljuhul heegelnõela pole juba N-aega käes hoidnud, kui arvata välja kaelakee-paela heegeldamine. Vanad ja targad naised räägivad, et kehva tuju-murede-ja muude sarnaste hädade puhul pidavat koristamine hästi aitama. Ju ma seepärast vist eile suurpuhastusega algust tegin. Esmalt revideerisin poolikuid heegel- ja vilditöid ning pisikesi motiivikesi-fragmente, mis kõrvalepandud "ehk läheb kunagi vaja"-mõttega. Ei lähe. Alul tegin 2 hunnikut: viskamiseks ja harutamiseks. Peale paari eseme ülesharutamist muutusid hunnikud sujuvalt üheks hiiglaslikuks äravisatavaks mäeks. Ning aimata on, et täna lisandub sellele veel.
Mõndadest vanadest kehakatetest loobusin ka. Uskumatu kui olematuks mu garderoob on maal elamise aja jooksul muutunud. Linnaminekuks miski mõistliku selgavaatamine on juba päris problemaatiline. Aga veel mitte nii hull, et mus ostlemis-indu tekitada.
Üleeilsest unenäost ka. Minuga võttis ühendust keegi härra Sid Beadsky. Külvas me majapidamise üle oma reklaamkleebiste, -buklettide ja muu säärasega. No mis te arvate, millega härra tegeles? Loomulikult äritses pisikeste pärlikestega - "seed beads" in english...

reede, 10. märts 2006

Inspiratsioonijahil

Lilpretty ehted
Iris Mishly voolimismassist ehted
Leedulanna Indre Savulione vilditud ehted
Maonamassa voolimismassist ehted
Lyzardqueen'i valmistet imelised klaasist pärlid - veel üks uus hobi, mida pensionipõlves (või veidi varemgi) harrastada
Mossnbeads pärlitest prossid ja teised ehted
Carol Spindleri kaelakeed

neljapäev, 9. märts 2006

Pärlimängu väljakutse

Isetegija foorumis algatas mdm beadalot pärlimängu väljakutse. Ideeks valmistada etteantud värvikombinatsioonis ehteid. Esimeseks värvivalikuks sinine-roheline-roosa. Neile lisaks võib kasutada neutraalseid värve - valge, hall, must. Täpsemat infi ning ehete pildialbumi leiab Isetegijast.

Puhtjuhuslikult valmisid mul eile mustal põhjal sini-roosa-rohelise mustriga cerniti-pärlid. Tuleb vist võimalust kasutada ning pärlid ehteks vormistada.

teisipäev, 7. märts 2006

Paar pärli

Veel mõned Cernitist valmistet pärlid ja plönnid. Roosade roosidega helehallid ümmargused pärlid on tehtud töökates kätes avaldet õpetuse ainetel. Esmalt valmistasin silindri ning seejärel lõikasin vaibanoaga (tapeedinoaga?) sealt õhukesed viilud ning mätsisin kuulikesele peale. Peaks teinekord proovima hariliku zhiletiga lõikamist, see nuga ikkagit vajutab lõigatava viilu lömmi. Plönnid olen lakkinud üle poolmatt puidulakiga, erilist vahet pole küll märgata. Tulevikus peaks proovima mõne läikiva lakiga. Võrreldes Fimo voolimismassiga, mis pidavat olema läikivaima pinnaga, jätab Cernit peale küpsetamist kergelt vahase mulje. Mõned asjad meeldivad mulle enne küpsetamist enam, värvid on kuidagi kirkamad ja selgemad.
Viimistlemiseks ning nt sõrmejälgede eemaldamiseks võib pärleid jooksva vee all liivapaberiga hõõruda (ma olen kasutanusd liivapaberit nr 400, 500 ja lõpetanud 600ga). Seejärel nt T-särgi servaga hoolega pärl üle nühkida ja soovi korral lakkida.

esmaspäev, 6. märts 2006

Töökad käed: Voolimismassist roosi-silinder

Kuna voolimismass hetkel päevakorral, siis siin väike roosi-silindri tegemisõpetus. Proovisin järgi, küll mitte täpselt samm-sammult vaid mälu järgi, kuid sellegipoolest tuli sarnane lilleke välja küll.

Varem "Töökate käte" osakonnas ilmunu:
*dekoratiivsed padjad
*heegeldet bikiinid
*kangast kauss
*voolimismassist roos
*kangast pärlid
*ajalehtedest istepink
*nööbikott

laupäev, 4. märts 2006

Midagi rõõmsat

Amor-perfeito bloogist leiab palju armsaid südameid-lilli-liblikaid. Killuke värvi meie igikestvasse talve.
Omaniku galerii flickris.

neljapäev, 2. märts 2006

4

OK, annan alla :)
4 töökohta
*marjanoppija
*andmesisestaja Hoiupangas
*Tööjõureservide ujulas ujumisinstruktor (amet aint paberil, et saaks "andekatele noorujujatele" veidi taskuraha maksta)
*restoranis hostess
4 filmi, mida ikka ja jälle vaataksin
see on keeruline, sest uuemal ajal olen väga vähekultuurne olnud ning vanad asjad on meelest lännu, aga
*vanad Rjazanovi filmid
*vanad Nõmmiku filmid
*Pulp Fiction
4 kohta, kus ma olen elanud
*Tallinnas Mustamäel
*Pärnus Raekülas
*Milanos
*New Yorgis
4 teleseriaali, mis meeldivad
(sobran taas mälus)
*Absolutely fabulous
*Seinfeld
*mök
*mök
4 veebisaiti, mida iga päev külastan
*bloglines.com
*kullaketrajad.net
*isetegija.net
*google.com
4 kohta, kus olen käinud puhkamas
*lapsena maal (loe Pärnus)
*Hispaania lõunarannikul
*Hiiumaal
*Neitsisaartel
4 lemmiktoitu
*kõikvõimalikud karrid (eriti kookospiimaga valmistet)
*Tom Yang Kung (tai kookospiima-kreveti supp)
*hea mahlase mozzarella ja mõnusa lihava tomatiga salat. tilga oliiviõli ja basiilikuga. kõrvale krõbeda koorikuga lõhnav sai.
*no ja üle ega ümber ei saa tillukestest keedetud värsketest kartulitest. või ja tilliga.
4 kohta, kus praegu tahaksin olla
*vahuses vannis. küünalde, punaveini, juustuvaliku ning raamatuga
*soojal rannaliival mõnuga peesitamas (lõpetasin just lastele naksitrallide lugemise, kaevaks end heameelega koos Kingpoolega liiva sisse)
*mõnel vabas looduses toimuval leebel tantsulkal. ajaks käed taeva poole ja õõtsuks väheke. eeldab muidugist suve või soojemat kliimat.
*vaba ja vallalisena nt Barcelonas baarituuril (ma kriban neid ridu ometigi öösel ;))

4 järgnevat jätan välja kuulutamata, tea, kas leidubki siin veel mõni "puutumatu"

kolmapäev, 1. märts 2006

Cernitist ehted

Et kõik ausalt ära rääkida, peab alustama sellest, et sattusin lugema osinka foorumis läbipaistvale vedelale sculpey'le pildi jäädvustamise teemalist postitust (lehe allosas). Postitas Baunty, kelle töid saab näha siin.
Sarnast asja saab teha ka valge voolimismassiga. Lõigata mõnest trükisest välja meeldiv pildike ning vajutada see õhukeseks rullitud voolimismassile, jälgides, et kuhugi ei jääks õhuaugukesi. Ahju. Ahjust võttes vette likku ning mõne aja pärast koorida paberijäänused maha. Värv on kandunud trükiselt voolimismassile. Tundus põnev. Testisin ning asi toimis. Seejärel sirvisin miskeid tallele pandud värvilisi zhurnaalikesi ning otsustasin endale valmistada hapukurgipurgi-kõrvarõngad. Hoog oli suur ning loomulikult ununes, et pilt jääb kõrvarõngastele ju peeglis. Samuti polnud värvid peale protseduuri piisavalt erksad ning lugesin ettevõtmise untsuläinuks. See pole aga loo lõpp, vaid alles algus.

Lapsed tahtsid veidi cernitiga mässata ja kus siis minagi - mis s...... see uuesti. Mätsisin nässuläinud kõrvarõngastele uue savikihi peale, äärtesse panin ussikesed looklema. Paremate vahendite (traadid, paelad jms) puudumisel heegeldasin ning tikkisin nende jaoks kaelapaelad. Tulemus pildil.

Voolimistuhin tuli täiega peale, kui võib end noortepäraselt väljendada. Järgnevatel päevadel valmistasin mõned ripatsid ning erikujulised pärlid. Hunnik asju ootab veel küpsetamist ning pea on ideid täis. Plaanin teha mõned kaelakeed kasutades nii cerniti-pärleid kui ka vildi- ja heegelpalle, helmeid jms.
Siin paar näidet valminud vidinatest:



Kaldun pigem "more is more" tüüpi tegelaste kilda ning tavatsen asju üksteise otsa kuhjata ja aeg-ajalt sellega ka üle pingutada. Kui aga end kokku võtan ja tagasi hoian, võin vahest harva ka kena lihtsa ehtega hakkama saada, mu senine lemmik:



Paar tähelepanekut:
* ka väikesed lapsed võivad olla abiks, kui neil veidi silma peal hoida ning lasta ainult omavahel sobivaid värve kasutada. Vastasel juhul on varsti kõik ühtlaselt pruun :) Mina olen muidugi säärane ema, kes lapstööjõudu võimaluse korral alati ära kasutab. Nii näiteks segas poiss mulle meeldiva pastelse oranzhi, toreda lillakas-roosa, hunniku rohelist jne. Tüdrukut ei peagi jälgima, too on endale juba kaks uhket ripatsit teinud.
* kui huvi selle materjali vastu on tärganud, kuid ei taha kogu kukru sisu erinevate värvide ostmiseks kohe välja laduda, soovitan soojalt soetada üks-kaks või kõik kolm põhivärvi ning suurem klots valget ja väike pakk musta. Sedasi saab väga palju eri toone kokku segada ning vahvaid asju teha. Pole ka muret, et värvid äkki omavahel ei sobi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...