neljapäev, 20. oktoober 2005

FF õpituba: Lapikeste ühendamine, viimistlemine

Heegellapikeste (scrumbles) ühendamiseks on mitu võimalust.

Neist levinuim tundub olevat kokku õmblemine.
Heegeldades mõnd suuremat asja (kotti, kampsunit vms), tasub teha endale selle eseme lõige. Kui osa lapikesi valmis heegeldatud, võib hakata neid lõikele sättima. Sedasi tekib parem üldmulje sellest, milliseid värve-heegelpisteid kasutada veel heegeldamata lapikestes ning kui suured või mis kujuga need peaksid tulema.
Tuleb arvestada sellega, et kokkuõmblemisel võib muutuda lapikeste suurus ja kuju veidi. Tekkinud augud või puudujäägid saab alati täita uute motiivikestega.

Teine võimalus on motiivid omavahel kokku heegeldada. Kasutades nt kinnissilmust. Asetada lapikeste servad vastamisi ning heegeldada kas töö paremalt või pahemalt poolt omavahel kokku.
Lapikesi võib ühendada ka ahelsimustega sarnaselt linikute heegeldamisel kasutatavatele võtetele.

Kolmandaks võimaluseks on need omavahel kokku kududa, eriti kui FF esemes on kudumist kasutatud. Kuid siin ma paraku abiks olla ei oska.

Margaret Hubert valmistab FF kotte nii, et õmbleb heegeldet motiivid fliisile. Töö käigus täidab kõik augud ja tühimikud ning seejärel õmbleb koti kokku ning vooderdab seest.
Samas võib valmistada kotti ka nii, et koti alusriie jääks nähtavale.

Lõngaotste peitmisest

*Lõngaotsi tasub nii palju kui võimalik töö käigus sisse heegeldada, siis on hiljem hõlpsam.
*Või jätta pikemad otsad rippuma ning need pärast kas peenemat heegelnõela või sukanõela kasutades töö sisse peita.
*Üheks võimaluseks on sõlmida lähestikku paiknevad lõngaotsad omavahel mitu korda kokku ning lihtsalt ära lõigata.
*Samuti võib mõnel puhul lõngaotsad nimme töö paremale poole tuua ning jätta sinna rippuma. Neile võib otsa ka helmeid või pärleid kinnitada.


Veidi erinevatest heegelpinna kaunistamise võimalustest.

*Heegeldamine

Töö mitmetasandiliseks muutmiseks võib kasutada pinnale heegeldamist (surface crochet).
Originaalis näeb see välja nii, et heegeldatakse harilikule heegelpinnale nö teise korrusena mustreid peale, kuid sama võib kasutada ka FF tehnikas. Näiteks kui töös on mõni koht, mis tundub liig "paljas" olevat või mille värv ei näi sobivat teistega, siis kasutage pinnale heegeldamist.
Samas tehnikas loodud vahva "vahvel", mis leitud ühe jaapanlanna bloogist. Seal tasub veidi ringi vaadata, sest nii tema kudumid kui heegeldised ning segatehnikas (ka makramee) tööd on vapustavad.

Võib heegeldada eraldi motiivikesi ning need heegeldisele peale õmmelda.
Üks element, mida Prudence Mapstone tihti kasutab, on väike ühekordsetest sammastest heegeldet "künkake" (heegeldada 10-12 sammast ringi, olenevalt lõngast, peaasi, et moodustuks "künkake", mitte lame ring. katkestada lõng). Need siis õmmeldakse töö pinnale (või kasutatakse "scrumble" tegemisel).
Kui pöörata aga see moodustis tagurpidi, saame kausikese. Õmmeldes selle töö peale, võib sinna sisse kinnitada mõne nööbi, teokarbi, pärli vms.

*Tikkimine

Samamoodi võib heegeldise elavdamiseks kasutada tikkimist. Ükskõik millise niidi, lõnga või paelaga.
Siin üks põhjalik tikkimispistete kogum Sharon B-lt ning õpetused paelaga tikkimiseks Isetegija foorumist.
Kaunistada saab ka pärlite ja litritega jne.
Samuti võib kasutada ka vilditud kuulikesi ja muid vildist motiivikesi, heegeldatud nööpe-pärleid. Põimida heegeldisest läbi paelu, pitse. Kaunistada sulgedega. Ja nii edasi.
Siin saab näha, kuidas äärmiselt lihtsad heegeldised on huvitavate lisanditega põnevaks tehtud. Valige "previous collections" ja sealt kevad-suvi 2005.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...