esmaspäev, 2. märts 2009

...

Raskevõitu on mõtteid koondada - päeval on keeruline segamatult süveneda, a öösiti on jälle uni :)
Sellegipoolest tuleb kuskilt alustada, nt neist kommentaaridest.

* "Minul näiteks on selline hirm, mis siis saab kui häid ideid ei voola enam varrukast või on lihtsalt selline tunne et ei taha midagi teha.
Omaette teema on ka turule pääsemine."


See, et häid ideid ei voola enam varrukast, on tegelikult poepidamise juures isegi plussiks. On hea, kui poe üldmulje pole ülemäära kirju. Hästi läheb neil, kes on leidnud nö ühe toote (või kitsa tehnika) ja mängivad selle piires.
Mõned näited:
Tinctory
Sofia Masri
Kreativlink

Turule pääsemise nimel tuleb tõesti veidi tööd teha. Täpselt nii kui Marre oma kommentaaris kribas: "luua võrgustikku, tegeleda turundusega - ennast näidata, käia kommenteerida teisi, blogida huvitavalt ja inglise(!) keeles. et inimesed su üles leiaks. "
Samas ei pea end ribadeks rabelema püüdes ilmtingimata kõiki neid võimalusi kasutada. Soovitan siiski leida enda jaoks sobivaim lahendus. Nt kui blogimine inglise keeles on raske ja ebameeldiv, ära alusta sellega. Pole mõtet.
Liigne "punnitamine" võib nö rajalt kõrvale viia, kõiksugu "turundustegevus" röövib aja "loominguliselt" tegevuselt :)

Oma poe statistikat vaadates võin ühe kanalina soovitada twitterit. Tegemist nö ühe-lause-blogiga. Kirjuta, mis tahad. Sekka võib poetada linke oma uutele toodetele. Ja ka teistele põnevatele leidudele, et mitte liig üheülbalisena tunduda. Reageerida teiste ütlustele. Ühesõnaga suhelda.
Miks ma seda soovitan, on see, et vaatamata mu nädalatepikkusele vaikimisele, tuleb sealtkaudu poodi pidevalt liiklust. Oluliselt enam kui siit blogist või mu facebooki lehelt. Kuigi ka facebookis on oluliselt enam võimalusi, kui ma kasutan. St et ma ei kasuta pea midagi :)

* "Aja ja piisava koguse asjade puudus on takistanud, ehkki mõttega olen mänginud küll. Lisaks kartus, et äkki ei lähegi ükski asi müügiks, see mõjuks eneseusule halvasti, ja kui oled ressursse kulutanud, tahaks pisukestki summat ka tagasi saada, aga kas see õnnestuks?"

Aeg on tegelikult puhtalt planeerimise küsimus. Ja seda ütlen ma kui teoreetik. Sest praktikas lipsab ka üle minu huulte see "aega pole, appi, ma ei jõua mitte midagi teha" oluliselt sagedamini kui tahaks :)
Ja paljud asjad on kättevõtmise asi. Tuleb lihtsalt otsast alustada. Ja asi hakkab ise edasi veerema. Oluliselt lihtsamalt, kui me oma peakestes oleme ette mõelnud. Vähemat mul on küll nii :)

Kartusest ja selle mõjust eneseusule.
Siin tuleb küll kohe alguses need kaks asja üksteisest eraldada. Pood on üks asi ja "mina" hoopis teine. Kui pood pole edukas, siis tuleneb see pigem sellest, et "õiged" ja sama "maitsemeelga" inimesed pole sellest lihtsalt teadlikult. Ehk seesama "turunduseprobleem". Ja sellel ei tohiks olla miskit pistmist enesehinnanguga. See oli taas teooria :)
Praktikas on nii, et muidugi see mõjutab. Aga siin on taaskord võimalus enesearenguks. Selle asemel, et kehvadel aegadel norutama jääda, tuleb otsida uusi, veel kasutamata võimalusi. Ja tegutseda vastavalt. Lugeda teiste kogemusi (internet on etsyt puudutavat infi pungil täis, alustada võib kasvõi etsy enda bloogis avaldet nippidest), kohendada need enda vajadustele ja lasta käia. Kaotada pole ju midagi.

Tegelikult ma vaatangi kogu seda poepidamisvärki kui pidevat enesearendamist. Tänu sellele soetasin aasta eest enesele isikliku fotoaparaadi. Kindlasti on arenenud mu "toote" isuäratavamaks muutmise oskus. Jne jne.
Aga arenguruumi on veel tohutult.
Kindlasti ei tohi minu poodi eeskujuks võtta, aga võib õppida mu vigadest :)

Lõppu mõned "eeskujulikud poed":

Jen Maestre - pliiatsikunst
Star of the East - ehted
Alyssa Ettinger - keraamika
BlockPartyPress - polümeersavi
Art and Ghosts

Hi there!
If you've found you shop listed above, it's because i truly love your work :)
I'm running a series of blogposts (only in estonian) about keeping an etsy-shop and am pointing my readers towards some of my fave stores.


9 kommentaari:

  1. Mina ei jõududki eelmist teemat kommenteerida, teen seda siis siin. Ma võin omaltpoolt öelda, et isegi kui su kaup ei lähe kohe müügiks ja mõni kuu ei osteta mitte midagi, siis see ei tähenda, et poepidamine kuidagi nukker ei oleks. Mina pidin üldse üllatusest pikali kukkuma, kui keegi üldse mu poest ostis :), tundus täiesti uskumatu. Mul on igapäevaseks rõõmu ja põnevuse allikaks kui ma saan kasvõi google analyticuga jälgida, et keegi üldse mu poe peale sattus või keegi on märkinud, mõne minu toote oma lemmikutesse jne jne. Ühesõnaga, poepidamine on üks igavesti äge asi! Ja need summad mis sa poe peale kulutad on tegelikult minimaalsed. Ja kui mõelda, et iga hobi nõuab tegelt kulutusi, siis see pood polegi kõige kallim hobi. Ja neid asju müügiks teed sa ju ikkagi, isegi kui keegi kohe ei osta, sellest tuleb ju tegemisrõõm :) Ühesõnaga, mina tõesti soovitan kõigile, supper äge on :) Selline oma väike rõõm igas päevas!
    Ja see niši leidmise asi on jah hea soovitus, mul on enamvähem see olemas, aga poodi vaadates sellest aru ei saa, sest ma vaimustun koguaeg millestki uuest ja siis on vaja kohe pikalt midagi uut toota :D aga ma ikka liigun sinna niši poole :P
    Ilma reklaami tegemata minu pood on: www.taevas.etsy.com

    VastaKustuta
  2. Marianne- super! Sa oled nii hea innustaja!
    Peaks ka ikkagi oma Etsy poe avama! Nii nagu Sa kirjutad, et pigem ühte sorti kaubad - ongi tõepoolest nii, et kui ma midagi hästi oskan, ei oska ma siiski kõike. Mina teen polümeersavist ehteid, sokkide kudumine ei ole minu rida.
    Teine sünum, mis ma sain Sinu tekstist oli pildid - need ju tegelikult tõstavad su kauba esile, need räägivad rohkem kui tuhat sõna.
    Statistika jälgimine on veel omaette teema - ka mina jälgin millise otsisõnaga või milliselt viidatud lehelt minu blogisse tuldi. Igavesti põnev.
    Jõudu Sulle, Marianne!

    VastaKustuta
  3. Ma pean kohe ütlema, et Terje etsy poodi jään ma küll suure huviga ootama. Üldiselt ma ostaks eestlastelt ka tegelt isegi pigem etsy kaudu kui otsiks bloggide kaudu kontakti. Etsys saab ju panna, et kaasmaalastele saab kauba kokkulepitult kätte toimetada ja muid allahindlusi ka.

    VastaKustuta
  4. Elina - tore lugeda :)
    ja just, eestimaalased võivad ju etsyst ostes pangaülekandega tasuda ja alati saab soovi korral ka muid soodustusi teha.

    Terje - aitäh :)
    head pildid ongi netis müümisel vast isegi kõige olulisemad. eriti kui pole väga osav muid kanaleid pidi "turundaja" (mida ma pole).
    head fotod võivad hakata "ise enese eest kõnelema" ja teave võib kulutulena mööda käsitöö/disaini jms blooge levima hakata.

    VastaKustuta
  5. väga innustav, aitähh!

    aga see postitus meenutab mulle mu teist muret, mis mind etsy poodi katsetades tabas. ma ei suuda kuigi palju saranseid asju meisterdada, tahaks muudkui uusi ideid katsetada ja proovida. ja nii ei kujune tõesti välja seda oma imagot ja stiili ja brändi ja kõike seda. tulemuseks on kaootiline kogum asju.

    ja noh, ma tunnen ennast ikka kohati algajana - kardan, et mu nikerdised lähevad katki

    VastaKustuta
  6. Aitäh, Marianne, selle ja ka varasemate vastavasisuliste postituste eest. Aitasid ka mul talveunest virguda. Loodetavasti tuleb ka meie Etsy pood lähitulevikus holiday-mode'ist välja, kuigi praegu on pakilisemaid asju taldrikul... :-)

    Kogu seda turunduse ja networkingu värki uurisin põhjalikult enne Etsy poe loomist - nii Etsy enda saidilt, muudest foorumitest kui ka kogenumate müüjate blogidest. Olen täiesti nõus, et sellega ei tasu ka üle pingutada. Näiteks mina adusin ühel hetkel, et võimalikult paljude virtuaalsete jälgede jätmine oma ettevõtmise (olgu siis blogi või poe, või mõlema) promomiseks on tegelikult libe tee, mis võib viia lipitseva silmakirjalikkuseni. See oli päris hirmutav arusaamine.

    Meie kui "perefirma" puhul on põhiliseks probleemiks olnud ühisnimetaja leidmine. Sel teemal teeme veel praegugi brainstormingut, ja see on ka põhjus, miks oleme praegu pikaleveninud "puhkusel". Ühel hetkel jõudis mulle pärale, et mulle ei meeldi meie sortiment. Jätkame otsinguid. :-)

    Tervitused Frankfurdist Maini äärest,
    Epp

    VastaKustuta
  7. :) Väga hea "nõuandenurgake".

    Mul on endiselt ja süvenevalt müümisel 2 takistust - muude tööde kuhjumisel jääb nikerdamiseaega (lisaks ju fotode tegemine ja tekstide jne) uskumatult väheks ning muidugi on tuttav teema, et ma ei suuda kuidagi ühele liinile kontsentreeruda. Kust tuult, sealt meelt.

    Aga sellise vähese pingutusega poepidamise kohta (listin harva ja juhuslikult jne) pole tegelikult kurta millegi üle. Südantsoojendav on see, et uusi toredaid kontakte tekib pea iga päev :)

    VastaKustuta
  8. Olen etsysse poe tegemise ideed veeretanud aastakese, blogi tegemist mõtlesin ka kaua, sellise innustamise tõttu hakkan tundma, et võiks vist ikka proovida. Kuigi mul on ka see häda, et uued asjad kipuvad huvitavamad olema, aga kogu aeg miskit katsetades pole tehnika nii hea, et kõlbaks müüa. Aga see on jälle lihtsalt üks vabandus.

    VastaKustuta
  9. Anonüümne06.03.09, 12:59

    Tahan öelda Sirjele, et see ainult tundub sulle, et uued on palju põnevamad kui vanad. Tegelt on vanad ka huvitavad. Näiteks neile, kes neid esimest korda näevad :D Ise juba harjud ju ära nendega... Enda asju on üldse maru kerge arvustada - aga teised ei pruugi sellega nõus olla :P

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...