laupäev, 24. september 2005

Bullion

Freeform heegeldamises üks enim kasutatud keerulisi pisteid on bullion ning kuna Katrin heegeldamise listis tundis selle vastu huvi, otsustasin sellel pisut põhjalikumalt peatuda.
Algatuseks tunnistan, et see, mis järgneb on puhas teooria - ma olen seda pistet paaril korral proovinud, kuid ajanappusest (loe:laiskusest) tingituna ei ole ma seda perfektselt ära õppinud ega kasutanud oma töödes.
Üks põhjustest, miks see freeformerite lemmik on, on selle piste ilus välimus ning kena kõrgendatud pind. On ju freeform tehnikas heegeldamise lahutamatuks osaks töö reljeefne pind ning erinevad tekstuurid.
Teine oluline põhjus bullioni esinemissageduses on see, et üks maailma juhtivaid freeformereid austraallanna Prudence Mapstone, kes viimastel aastatel muud ei teegi kui reisib ringi ning õpetab erinevates õpitubades, sekka kirjutab raamatuid ja on niiöelda freeformi-saadik, kasutab oma töödes väga palju just bullion pistetest moodustatud motiive. Sestap teevad seda ka tema õpilased, kes hiljem õpetavad seda oma õpilastele jne.

Teine austraallanna, Jenny Dowde, kes on kirjutanud raamatu "Freeform knitting and crochet" ning töötab parasjagu kahe uue üllitise kallal, on aga "bullioni-vastane", väites, et ta ei saa aru, miks just seda pistet nii kummardatakse. Ta on öelnud, et teda huvitab rohkem värvide mäng, ning viimasel ajal, mil saada hulganisti erilise ja efektse tekstuuriga lõngu, heegeldab ta tavaliselt üsna lihtsate pistetega (poolsambad ja ühekordsed sambad ning nendest moodustatud nupud jms) ning reljeefsuse saavutamiseks kasutab pealispinnale heegeldamist (surface crochet).

Bullioni õpetus siin.


Siit leiab lisaks joonisele ka kaks videot, mis näitavad lähedalt, kuidas selle heegeldamine käib. Esimene näitab, kuidas nõel tõmmatakse ühe ropsuga kõigist keerdudest läbi, teises tõstetakse keerud ükshaaval maha. (üsna lohakas piste tuli välja, mu arust, aga abiks sellegipoolest)
Muide, üks kaasaegse freeformi pioneeridest Sylvia Cosh, olla seda pistet kasutades alati heegelnõelale mässitud lõngakeerud pidanud ükshaaval näpuga maha tõstma.
Siin jagab Bonnie Pierce õpetussõnu bullioni ladusaks heegeldamiseks.

Olles loo juba valmis kribanud, jäi see bullion mind ikkagi kummitama. Keetsin tassikese kanget teed (lisasin mõnuga mett ja kohvikoort) ning heegeldasin kaks harjutuslapikest. (Videot polnud ma siis veel näinud, niiet minu tegevus oli tiba erinev sealsest.)
Sellegipoolest, siin nad on:




1 kommentaar:

  1. Bullionit soovitatakse teha libedamast lõngast. Saab ka mitt nii hästi libisevast, aga see olevat raskem.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...