neljapäev, 29. september 2005

Käsitööliste tiigrihüpe

Olen siin jupp aega omaette mõlgutanud, et Eesti käsitööringkonnad ei kasuta piisavalt ära interneti-ajastu võimalusi. Uute bloogide tulek on esimene märk muutusest paremuse suunas, kuid võimalusi on veel.

Rõõmustas Käsitööst loetud tõik, et ühes Hiiumaa koolis on bloogis väljtoodud linke kasutet käsitöötundides õppematerjalina. Väga hea, seda võiks kasutada ka teised õpetajad.
Kirjeldades "Month of softies" projekti, turgatas mulle pähe, et sarnast süsteemi saaks rakendada ka kooli käsitöötundides. Ehk innustaks õpilasi see, kui nad salvestavad samm-sammult oma tegemised ning riputavad need mõnda avalikku kohta üles (flickr.com; pilt.ee vms), kus teised saaksid neid näha ja ka kommenteerida. Sihuke kollektiivne tegutsemine aitab kaasa heade mõtete sünnile, sunnib ehk nii mõndagi tegelast rohkem pingutama ning võiks muuta käsitöötunnid populaarsemaks. "Rate my ar*e" asemel saaksid noored tegeleda "Rate my art" nimelise üritusega ;)
Projekti võiks laiendada koolidevaheliseks ning miks mitte väljuda riigipiiridest ning teha mõni ühine projekt mõne sõpruskooliga väljamaal, sedasi saaks harjutada ka võõrkeeli.
Kui see ei sobi, siis virtuaalseid väljanäituseid õpilaste töödest on küll lihtne korraldada. (ja ma arvan, et seda juba tehakse mõnes koolis.)

Sama asja võiks kasutada ka mõni progressiivne käsitööring, -klubi või -selts. Ringijuhendaja pildistaks memmede kudumise-heegeldamise-tikkimise-misaiganes töid in progress, seataks üles mingi galerii ning kodus ootavad kõik Leidad ja Salmed kannatlikult arvuti taga, mil lapselapselapsed juba ükskord lõpetaksid ruunskeibi või mõne muu R-tähelise väljaande ruunamise ning laseksid memmel vaadata, millega Meetad ja Almad vahepeal tegelenud on ning mida maailm nende valmiskootud käpikutest arvab.

Veel. Laias maailmas peavad nii mõnedki kauplused bloogi. (Mitmete asutuste töötajatele lausa antakse kõrgemalt poolt käsk seda teha, et ikka ajaga kaasas käia ning uusi reklaamivõimalusi ära kasutada). Mõni kohalik lõngapood võiks sama rada minna. Avaneks hea võimalus tutvustada müügilolevaid ja müügiletulevaid lõngu-tarvikuid ning näidata milliseid kauneid esemeid saab neist luua. Samuti lähendaks suhteid klientidega see, kui viimaste poolt valmiskootud-heegeldet üllitisi näidataks poe bloogis. Tegija nimi ja (soovi korral ka koduleht vms) ilusti mustvalgel kirjas. Kasu mõlemapoolne. Ja nii edasi, võimalusi miljoneid. Selline intiimsem side müüja ja ostjate vahel võiks neid teineteisele lähendada ning kaupmehele võiks sellest üksnes tulu tõusta, või mis?
Alustama peaks kohe, sest kunagi hiljem hakkavad seda ka teised tegema ning siis poleks efekt enam sama. Jõudu!

Ning kas "Käsitöö" ajakirja tegijad pole oma ajakirjale bloogi treimise peale mõelnud? Kui ajakiri hakkab ilmuma 2 korda aastas, siis saaks vahepealse aja bloogi vahendusel lugejatega suhelda. Peale ajakirja ilmumist võiks ju avaldada eseme sünniloo, -valu ja -rõõmu jms. Samuti kasutada ära usinaid käsitöölisi ning riputada ilmarahvale imetlemiseks üles nende tööd, mis valmistet ajakirjas avaldatud lõigete-skeemide järgi. Ehk ahvatleb see nii mõndagi kodanikku ajakirja ostma.

Nüüd aitab. Sain vähemalt põhi-ideed kirja. Rohkem ei jaksa momendil ära tippida.
Ainult üks asi veel (ning sellele tulin ma Triibiku sallilugu lugedes)- kas mõnes meie fotoateljees pole loodud digipildistamise teenust? Triibik näiteks ei saa uudishimulikele virtuaalsõbrannadele oma imeilusat salli näidata, sest digikas katki. Läheks tema salliga piltniku juurde, too vajutaks korra nupule ning saadaks pildi Triibikule. Voila! (äkki on juba ammu olemas, ma maakas ning tõesti ei tea, mis linnas sünnib)

1 kommentaar:

  1. Anonüümne29.11.05, 10:25

    :) tegelikult hoopis küsimus. Ajasin jälgi selle kohta, kus seda Hiuumaa kooli on mainitud?

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...