esmaspäev, 23. veebruar 2009

Netiturundus

Nonii, noored, olen talveunest üles äratet. Kohe täitsa virge :)
Ja tulistan otse:

ons teie hulgas neid, kes armastavad kohutavalt käsitööd teha? Ja on mõlgutanud mõtteid oma loomingu müügist? Internetis. Nt etsys. Kuid ühel või teisel põhjusel pole seda (veel) ette võtnud? On, onju.
Mis teid tagasi on hoidnud?

Ma siiralt tahan teie mõtteid teada. Sest vastused ju tegelikult vedelevad maas, et mitte öelda siinsamas interentis :)
Ja konkreetse huvi korral võin ma neile ju viitama hakata. Ja omi kogemusi jagada.

Guugeldades "etsy"-t .ee saitides (väga vähe sisulisi tulemusi) sattusin Peep Laja Internetimarketing.ee lehele.
Soovitan tutvuda. Sulaselges eesti keeles ja entusiastlikult kirjutet.
Ning siin on Peebu ligi 3 aastat tagasi kirjutet: this I believe. Väga innustav.
Ja see ju ongi suuresti see, mida me vajame - innustust :)

17 kommentaari:

  1. Minul näiteks on selline hirm, mis siis saab kui häid ideid ei voola enam varrukast või on lihtsalt selline tunne et ei taha midagi teha.
    Omaette teema on ka turule pääsemine, millega Sina oled suurepäraselt hakkama saanud. Edu!

    Monika

    VastaKustuta
  2. Minu meelest peab olema suur tahtejõud ja püüd liikuda edasi. Enesekindlus ka, usk endasse, eneseusaldus :) Tavaliselt ei liigu edasi vaid need, kes ei ole kindlad oma jõus ja töös

    VastaKustuta
  3. Anonüümne23.02.09, 14:23

    Aja ja piisava koguse asjade puudus on takistanud, ehkki mõttega olen mänginud küll. Lisaks kartus, et äkki ei lähegi ükski asi müügiks, see mõjuks eneseusule halvasti, ja kui oled ressursse kulutanud, tahaks pisukestki summat ka tagasi saada, aga kas see õnnestuks?

    VastaKustuta
  4. Väga sütitav kõne! :)))

    Ma mängin mõttega vahelduva eduga aastaid. Takistuseks on hetkel... ettevõtmine :) Aga avastardi saab teha alles siis, kui natuke tagalat ka juba kindlustatud on...
    Aga ma ilmselt jääks oma leivanumbri - kudumite disainimise juurde :) Hea hulk mustreid on olemas ja otsast tõlgitudki juba...

    VastaKustuta
  5. Anonüümne23.02.09, 17:17

    mind näiteks takistavad kõige rohkem teemad "tulumaks" ja "ilusad fotod, õigemini nende puudumine".
    terje

    VastaKustuta
  6. tänud kommenteerimast!
    ma mõtlen öösel segamatult asjade üle järgi ja siis ka reageerin kuidagi :)

    Elsa - hehee, üks suht juhuslikult saadud meil äratas mind talveunest ja tülpinud olekust. seejärel on igasuguseid "märke" uksest ja aknast sisse sadanud ning nüüd ma olengi vägagi "sütitavas" meeleolus :)

    varsti peale postitamist kuulasin tänast reprorteritundi vikerraadios, ja süttisin veel enam: http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=1097241
    (kordus umbes tunni pärast, kell 19:05)

    VastaKustuta
  7. Tere tulemast tagasi talveunest :)

    Küsimus on huvitav ja paneb hine jälle pakitsema. Minul tegelikult on etsys pood, aga ta on talveunes. Panin mingi aeg suure hurraaga püsti, müüsin isegi mitmeid asju, aga siis jäi asi soiku.

    Ma ei usugi, et probleem seisneks selles, et ehted ei meeldi - kellelgi ikka on sama maitse, mis minul. Probleem on lihtsalt selles, et seal on neid poode ju tuhandeid ja niisama surfates jõuab juhuslikku rahvast poeni väga vähe. selleks tuleb kasutada muid võimalusi, luua võrgustikku, tegeleda turundusega - ennast näidata, käia kommenteerida teisi, blogida huvitavalt ja inglise(!) keeles. et inimesed su üles leiaks. mul ei olnud selleks kõigeks lihtsalt jaksu ja tahtmist ega oskusi - seepärast otsustasin praegu jääda eestikeskseks. eestis blogida, eestlastele oma ehteid müüa. ja seda sellisel organiseerimatul viisil, lihtsalt tuttavatele, lihtsalt blogilugejatele.

    aga ükskord ma veel võtan selle asja uuesti üles. võibolla peaksid sa tugigrupi/koolituse vms peale mõtlema, et meie inimesed ka end rohkem näitaks-müüks. ja meie hulgas on ju ilusate fotode tegijaid ka palju, kes oskaks nõu anda. ilmselt mõjuks see lõppkokkuvõttes hästi ka eesti hinnatasemetele - see kui vähe raha meie inimesed oma loomingu ja käsitöö eest võtavad on lihtsalt kurb.

    näete, ma ka täitsa süttisin kohe :)

    VastaKustuta
  8. vabandan kirjavigade pärast :)

    "Küsimus on huvitav ja paneb hinGe jälle pakitsema" - see oli see, mida öelda tahtsin :)

    VastaKustuta
  9. Anonüümne24.02.09, 01:56

    Kallis Mann, ärgitasid meid üles ja palun ära nüüd vaikusse jäta! Ära jälle "puhkusele" mine ;-)))
    Mina olen kaua mõelnud, et tahaks sinu tegemiste-müümiste stoorit kuulata. Kasvõi natuke, kui sa raatsid ;-)

    Mõtet mujale kui Eestisse müüa olen veeretanud pikalt. Kaks takistust- keele vähene tönkamine ja laiskus/ajapuudus pole seni lasknud mõtetest kaugemale minna. Aga tahaks. Ja eks ma ükskord selle nõksu ära teen kui olen hoolega mõelnud läbi, MIDA mul oleks inimestele pakkuda. Praegune meisterdamine-katsetamine ja nö jääkide realiseerimine peaks asenduma ikka läbimõeldud tegevusega kui juba bisniseks kätte asi ajada. Siiani on olnud mõnus ja pingevaba toimetamine. Maksuamet on mu üle rõõmus (krt-krt-krt, mina tema üle mitte väga) ja hobile tehtud kulud saavad vähemalt korralikult tagasi teenitud (see mu teisepoole rahustamiseks).

    Oh, jäin lobisema... sorry! Hea meel oli jälle su blogis värskemat näha.
    Rees

    VastaKustuta
  10. Anonüümne24.02.09, 22:27

    Ma arvan, et mind on takistanud etsy'sse poodi loomast krediitkaardi puudumine, ja kuna veel vähemalt aasta aega olen alaealine, siis peab sellega lihtsalt ootama...

    VastaKustuta
  11. Süttin siis ka veidi :)

    Käsitöö müügi peale olen mõelnud - aga mitte eriti tõsiselt veel, sest arvan, et tahaksin enne maailma murdmist saavutada veidi parema taseme, kui praegu on.

    Aga kunst... Ma arvan, et poolemeetrise lõuendi pakkimine hellalt ja siis selle postitöötajate kätte usaldamine on üks ehutav väljakutse. Tõsi - ma olen seda teinud... Aga mure on alati nii suur olnud, et kas ikka jõuab ühes tükis kohale jne... See on väsitav ja hirmus.

    Aga tore, et Sa mind nüüd jälle selle kõige peale mõtlema panid :D. Sest ega niisama kopitamine ja kõrvataguste sügamine ka targem tegevus pole pole :).

    VastaKustuta
  12. hei Siret - originaale oleks küll vist tiba keeruline müüa. Ja mitte aint pakkimise vaid ka hinna pärast...
    kuigi olen näinud ka mõnda sellist müüki.

    aga tead, paljud pakuvad oluliselt soodsama hinnaga nö limited edition printe oma originaalidest? ja prindivad loomingut nt taskupeeglitele, teevad medaljonilaadseid ehteid jne. mõtle sellele ja tee etsys luuret :)
    mulle su teosed väga meeldivad, muide :)

    VastaKustuta
  13. Julgeksin ka sõna võta. Lugesin praegu, kellel millised takistused on siis- keelebarjäär, kvaliteetfoto, inspiratsioon.. kõike oli kirjas. Minul on näiteks etsys pood ja dawandas. Mõlemas poes sai natuke asju müüdud, mõned on ka praegu veel müügis. Kuid minu probleem on selline, et olen nö "edasi" liikunud, st teen ehteid hõbedast ja nagu teada, hõbedast tooteid registreerimata ja märgistamata välismaale saata ei tohi. Seega kõigil meil on erinevad takistused. :)

    VastaKustuta
  14. Anonüümne01.03.09, 16:25

    Mis takistab mind? Kõige rohkem vast rutiin, tardunud olek, ma arvan, et mul pole võimalusi (aga kas olen ma neid tõsiselt otsinud?), hirm, et asi läheb tõsiseks, hirm läbikukkumise ees ja kindlasti veel 100 hirmu. Aga kuskil kummitab mind ikkagi mõte, et miks mitte proovida ja riskida läbikukkumisega? See on ju ikkagi kogemus. Nüüd läheb juba "Rikka isa"-raamatute teemaks:)

    VastaKustuta
  15. mina ka, mina ka tahaks! aga ma olen hirmus vilets bürokraatiast läbinärija. mul on sahtlis juba üksjagu õlasalle ootel, et ühel päeval ma neid müün läbi neti, näiteks etsys. pildid on enam-vähem, on isegi oma logo ja reklaam-tekst valmis. aga ma ei suuda läbi närida sellest, mida mult nõutakse selleks, et ma saaksin oma poe netis püsti panna. ja oma esemetest ei oska ma ka ilusasti kirjutada piltide juurde. ilmselt jään ühel hetkel lootma, et pilt ise müüb:)
    eks see üks eneseületus ole, et panen vardad käest ja teen reaalse sammu müügi suunas. olen mõelnud, et kui sinnamaani jõuan, kas julgen miljoni küsimuse tekkimisel Sinu poolde pöörduda. Nüüd vist söendan:)
    aitähh!

    VastaKustuta
  16. aitäh kõigile kommenteerimast!

    ja igasugused konkreetsed küsimused on väga teretulnud. kui juhtumisi ei oska ise vastata, siis targematele võin kindlasti viidata :)

    Inga - tead, see algus võibki tiba hirmutav tunduda.
    ma lugesin enne poega alustamist kohutavalt inffi igalt poolt ja siis ühel hetkel tundsin, aitab, kui ma NÜÜD KOHE pihta ei hakka, siis ma ei julgegi seda kunagi teha.
    viide julge hundi rasvasele rinnale peab antud juhul paika :)

    tekstid on keerulised ainult algul. sarnaste asjade puhul toimib hästi osaline kopi-peist.
    soovitan ka teiste sarnaste esemete müüjate poodides luuret teha.
    "sweet and short" kirjeldus pluss toote täpsed mõõtmed, info materjali ja hoolduse kohta ongi kõik, mis kudumile vaja.

    VastaKustuta
  17. Anonüümne16.08.10, 11:10

    Olen umbes aasta vahtinud sõna otseses mõtes etsyt, endale 30 aja valmis heegeldatud... aga aga hirm kõige ees on ka parasjagu suur. Krediitkaard, paypal, kuidas saata, et kaup ka kohale jõuab, kas mul on iga päev aega postkontorisse jõuda ja ega ma kahjumise ise ei jääks ! Kõike seda infot läbi lugeda on lootusetu, aegajalt googeldan nagu täna, et asjast sotty saada. Töö ja pere võtab aga nii suure aja, et pole aega isegi loggi pidada !!!!

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...