teisipäev, 18. oktoober 2005

FF õpituba: Algõpetus

Nagu te kõik juba näinud olete, võib FFis fantaasial vabalt lennata lasta. Mõisted nagu "õige" ja "vale" puuduvad. (Kuigi ka selle tehnika juures leidub üksikuid tähenärijaid, kes heegeldamise asemel pühendavad oma aega arutelule, kas tegu "tõelise" FFiga. See selleks)
FFis toimub heegeldamine misiganes suunas. Alustatakse näiteks mingist pisikesest ringmotiivist. Lisatakse mõned nupud, vahetatakse lõnga, tehakse mõni teistsorti piste. Tavaliselt heegeldatakse sedasi umbes käelaba suurused lapikesed (scrumbles), mis hiljem peale sättimist ja kombineerimist üheks tervikuks esemeks õmmeldakse (või heegeldatakse). Ka see lapike ei pruugi olla ühest tükist, vaid võib koosneda mitmest väiksemast motiivist, mis heegeldatakse või õmmeldakse kokku. Kel kudumine käpas, võib sekka ka kududa.
Reljeefsuse saavutamiseks võib kasutada pinnale heegeldamist (surface crochet). Valmisheegeldet kohta torkad heegelnõela sisse just sinna, kuhu hing ihaldab ning heegeldad nö teise korruse asjale peale. Kasutada võib ahelsilmuseid, sambaid jne. Üks minu jaoks uus leid on "crab stitch" (eestikeelste nime ei tea, kuid tehakse kui tagurpidi kinnissilmust st heegeldatakse vasakult paremale.)
Mõned näited lapikesega alustamiseks:
myra teeb nii
ja marlo naa.
Prudence'i kodulehelt leiab algõpetuse valides menüüst "what is freeform".
Ka isetegijad on selle kohta nii mõndagi kogunud.

Minu puust ja punase proovilapi leiab Isetegija foorumi juurde loodud õpitoa pildigaleriist.

Valik erinevaid heegelpisteid (ingl k):

Stitchguide.com
Crochetnmore.com

Liia kodulehel on ka eestikeelsed õpetused.
Ka isetegija footumist võib heegeldamise ja kudumise alajaotusest leida erinevate pistete ning motiivide õpetusi. Abiks võib võtta ka mõned fragmendid linikutemustrist jne.

Lõngavahetus las areneb omasoodu. Ma arvan, et on õige aeg haarata härjal sarvist ning teha esimese heegellapikesega algust. Kasutades misiganes kodus leiduvaid lõngajupikesi. Orienteeruvaks küljepikkuseks võiks olla 15-20 cm (aga kui proovilapike töö käigus otsustab näiteks baretiks kasvada, siis lasku aga käia!). Kasutada võib nii vähe või palju erinevaid lõngu kui hing ihaldab.

PS Kuna rahvas räägib, et flickri keskkond liig ebamugav, siis tublid Isetegijad lõid oma foorumisse Õpitoa, mille juures ka pildigalerii, kuhu kõigi FFkatsetused oodatud on!

1 kommentaar:

  1. see isetegija pildigalerii annab viga - tundub nagu puuduks avalik juurdepääs (public accsess) asjale.

    VastaKustuta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...